foto lucrari – 25 – ILEANA ILIESCU – “PROFIL MARCANT” – Cotroceni – 16.05.2012

EXPOZITIILE ORGANIZATE DE GALERIA DE ARTA ELITE PROF ART POT FI ADMIRATE SI PE NOUL SITE AL GALERIEI: http://galeriaeliteprofart.com/

ILEANA ILIESCU

 

Prima doamna a baletului romanesc, artist emerit,  prim-balerină a Operei Nationale din Bucuresti si a unor alte opere prestigioase.

 

“…Dansul este o lume magica si fascinanta a miscarii…”

                                                                                                                                                Ioan Tugearu

 

“Calitatile necesare unui balerin sunt modestia, rabdarea, sacrificial si punctualitatea.”

                                                                                                                                                Ileana Iliescu

 

“Doamna Wagner, aveti o fetita”…

“Cuvinte simple, pline de emotie si bucurie, care s-au auzit intr-o dupa amiaza frumoasa de toamna – in 30 octombrie 1937 – , intr-o casuta din orasul medieval Sighisoara. Nimeni nu avea cum sa banuiasca atunci ca… se nascuse o stea – o stea a baletului classic romanesc, pe care mii, poate chiar sute de mii de spectator au aplaudat-o, peste ani, pe mai toate meridianele lumii. A fost botezata Ileana, dar toata lumea i-a spus, intreaga viata, Luli – un nume de alint pe care mama sa, Adina, I l-a gasit citind La Medeleni, poate si pentru ca descoperea in acel personaj multe trasaturi commune fetitei sau, mai curand, pentru ca i-ar fi placut ca Ileana sa semene cumva cu tanara nebunatica imaginata de Ionel teodoreanu. Si cei care au cunoscut-o de-a lungul vremii pot spune, fara riscul de a gresi, ca Luli a avut totdeauna un temperament volcanic, o voiosie si o robustete spiritual extreme de tonica, o adevarata explozie plina de viata, de pasiune, dar si de sensibilitate.”

                                                                                                                                                Anca Florea

 

Ileana Iliescu – spirit al dansului

“Cu gesturi ferme, cu miscari ale corpului nascute spontan, cu explozia unor sarituri care impresionau, aveai in fata o faptura care urma sa primeasca, printr-o exemplara disciplina tehnica, forma artistica si stilul ce-i vor dirija drumul spre o cariera stralucita in arta dansului. In acelasi timp, aceeasi faptura avea in suflet – de unde oare? – toate emotiile nascute din dragoste, durere, bucurie, tot arsenalul necesar aparitiei viitoare prime balerine, ce se va naste sub aceasta umbrela larg deschisa a marilor ei posibilitati, modeland calea unei viitoare stele a baletului romanesc.

Imaginile dansului ei, pastrate in inimile noastre, sunt acelea ale unei puternica personalitati, cu o neclintita incredere in puterea dansului creat de ea.

Fiecare rol o metamorfoza intr-un alt personaj, dansat cu o intensitate si o fervoare rare. Un corp bine echlibrat, bine asezat, care facea ca dinamica lui sa fie concentrate si de o intensitate deosebita. Mesajul acestui corp era: dansul este o lume magica si fascinanta a miscarii.  O lume care nu avea frontiere, plina de forta, de pasiune si in care se simtea o imensa bucurie.

Aceasta era si a ramas pentru noi Ileana Iliescu, sau Luli, cum o numim de mult toti cei care am dansat cu ea, toti cei care am admirat-o pentru exemplara ei cariera artistic, printer acestia numarandu-ma si eu, cel care semneaza cu drag aceste randuri”

                                                                                                                                                Ioan Tugearu

 

Ileana Iliescu – Portret – Bronz – 1961

Iulia Onita – sculptor

“Maxilarul inferior si barbia devin, cu maxim effect de elegant, vector energetic, pentru proiectarea volumului capului si termen definitoriu pentru citirea unui profil, un rol important avandu-l unghiul puternic expresiv al gatului. ( … ) In tipologia solemn evanescenta a balerinelor, parul este lipit de craniu si adunat intr-un volum imprevizibil al cocului.”

                                                                                                                                                Aurelia Mocanu 

 

Multumim doamnei Ileana Iliescu pentru amabilitatea cu care a raspuns invitatiei noastre de a organiza o serata dedicata personalitatii domniei sale, in cadrul ciclului de evenimente intitulate “PROFIL MARCANT”, pe care Galeria de arta Elite Prof Art il organizeaza incepand cu luna mai 2012.

Adrian Pandelescu

Director

Galeria de Arta Elite Prif Art

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Advertisements

One thought on “foto lucrari – 25 – ILEANA ILIESCU – “PROFIL MARCANT” – Cotroceni – 16.05.2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s