foto lucrari – 23 – EXPOZITIA “LUNA FLORILOR” – Floreasca – 05.05.2012 – 18.05.2012

 

 EXPOZITIILE ORGANIZATE DE GALERIA DE ARTA ELITE PROF ART POT FI ADMIRATE SI PE NOUL SITE AL GALERIEI: http://galeriaeliteprofart.com/

“LUNA FLORILOR”

 

Pictura reprezinta o expresie a imaginatiei artistului ce reflecta perceptia acestuia asupra lumii inconjuratoare. Pictorii sunt de obicei inspirati de anumite scene din natura, peisaje, fiind atrasi intr-o masura foarte mare de frumusetea si aspectul estetic al florilor.

Avand in vedere semnificatia universala a florilor si locul important pe care acestea l-au ocupat in decursul istoriei omenirii din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre, nu este de mirare ca acestea au reprezentat si vor reprezenta de asemenea principalul subiect in pictura, astazi existand picturi celebre cu flori cotate si recunoscute pe plan mondial. Picturile florale, privite ca o mostenire lasata de pictori celebri, continua sa fie unul dintre cele mai populare subiecte si categorii de arta ce sunt vandute astazi in toata lumea. Florile au reprezentat pentru multi pictori celebri o sursa principala de inspiratie pe multi ajutandu-i chiar sa-si defineasca stilul.

Desi avem o multitudine de specii si categorii de flori, exista totusi o lista a celor mai pictate flori de-a lungul timpului. Astfel trandafirii sunt cele mai expresive flori si probabil cele mai pictate flori din istorie de multe ori artistii exprimand prin intermediul lor dragostea, puritatea sau pasiunea.

Desi picturile sale au fost des reprezentate prin peisaje, scene din viata Pariziana de zi cu zi, pictorul Pierre-Auguste Renoir la mijlocul anilor 1800 a ales florile ca principal subiect al tablourilor sale. Trandafiri, crizanteme, sau florile de primavara, inca reprezinta subiectul lucrarilor sale cele mai celebre intalnite astazi in muzeele din Paris.

Renoir si-a petrecut o buna parte din timp alaturi de impresionistul Claude Monet, care probabil a definit standardul florilor impresioniste. Nuferii, irisii, infloriti in gradina sa din Giverny si reprezentati de acesta pe panza cum nimeni altcineva nu a mai facut-o, demonstreaza faptul ca Monet si-a gasit adevarata inspiratie in frumusetea florilor. Mai tarziu Monet, si-a dezvotat acest subiect, acum pictura sa florala fiind una dintre cele mai apreciate din lume.

Vincent Van Gogh, si-a facut intrarea in lumea artei impressioniste prin peisaje executate in cutit, scene rurale, si in special subiecte ce tin de natura, printre care si tablouri cu flori. Dar exista o singura floare asociata cu artistul Van Gogh : floarea soarelui. Cine poate uita splendida colectie de picturi cu floarea soarelui executata de Van Gogh, care parca trateaza fiecare floare distinct, ca subiect separat, scotand in evidenta stralucirea „galbenului” invitandu-ne parca sa luam parte la bucuria exprimata de acele flori pline de viata.

Tema florala o regasim si in pictura romaneasca a sfarsitului de secol XIX si inceputul secolului XX. Pictori consacrati precum Theodor Aman, Nicolae Grigorescu, Stefan Luchian, Theodor Pallady, Nicolae Tonitza, Ion Andreescu sau Corneliu Baba si-au legat numele de lucrari de arta al caror subiect sunt florile. Dintre acestia, cel mai atras de acest subiect a fost Stefan Luchian, supranumit pe drept “pictorul florilor”.

 Maiestria sa inegalabila se va „abate” spre flori, cele care se vor face „vinovate” de pastelurile incarcate de „lacrimile” cromatice ale lui Stefan Luchian.  Gingasia mangaietoare a petalelor va concentra toata dragostea pentru viata si frumos a artistului. Adevarate capodopere, dintre care, Anemonele, florile care intruchipeaza la nivel simbolic zguduitorul destin al celui a carui lumina interioara a vibrat in fiecare din tablourile sale, fluidizand contururi si dezvelind o pasiune extrema pentru natura.

„A vedea florile lui Luchian fara a sti ce se afla in spatele frumusetii lor ar echivala cu gestul de a smulge dinlauntrul corolei anemonelor grauntele de frig, de noapte, care face ca petalele sa arda si mai intens. Despartirea creatiei lui Luchian de suferinta lui Luchian ne-ar priva de cel mai clar exemplu din pictura noastra ca suferinta nu da talent, dar pune un om talentat la o raspantie de unde poate iesi un invins sau un invingator.” (Octavian Paler)

 

 

 

Nu ne surprinde faptul ca florile continua sa reprezinte subiectul principal al multor artisti contemporani.Picturile cu flori reprezinta de asemenea tema cea mai populara si cea mai selectata in decorarea interioarelor in special datorita faptului ca acestea pot adauga foarte expresiv o pata de culoare pe un perete alb de exemplu, invitandu-ne parca sa luam parte la frumusetea si prospetimea primaverii indiferent in ce anotimp ne aflam.

Expozitia “Luna Florilor” organizata in aceste  zile de inceput de mai de Galeria de Arta Elite Prof Art la sediul sau din Nova Building – Floreasca nu este altceva decat un semn de pretuire adus primaverii – cel mai frumos anotimp, dupa unii –  si celei mai frumoase luni a anului – luna mai, luna florilor.

Este cea de a douazeci si treia expozitie organizata de Galeria de Arta Elite Prof Art de la infiintare si a cincea organizata in noul sediu din Floreasca.

Tematica atat de vasta a facut ca pe simeze sa se afle alaturi, lucrari ale unor artisti plastici diferiti atat ca experienta profesionala cat si ca varsta. De la artisti consacrati precum Radu Daranga, Teodor Vescu, Nicolae Blei,Mihail Gavril, pana la foarte talentatii tineri artisti Alina Manole, Maia Oprea, Andreea Gheorghiu, Ema Paraschiv, Cristian Blei sau Alin Blei.

Acesta din urma abordeaza aceasta minunata, poate si usoara, dar si foarte dificila  tema a florilor intr-o maniera proprie, lucrarile sale realizate in ulei pe panza fiind un model de abordare a armoniei si echilibrului culorilor. “Vas cu cirese” imbina culori tari precum rosul aprins al cireselor cu albastrul cald pe un fond galben, linistit. A doua lucrare, “Vas cu irisi” se axeaza pe cateva nuante de mov plecand de la culoarea de baza a irisilor.

Cristian Blei, fratele, ne propune de asemenea doua uleiuri pe panza in aceeasi tema. “Ghiocei” – scoate in evidenta acesti pionieri ai primaverii, pe un fond portocaliu, cald, care incanta privirea. A doua lucrare, “Vas cu flori” imbina cateva culori neagresive, scotand in evidenta un frumos buchet.

Nicolae Blei, tatal, vine in expozitie cu trei lucrari “Flori de camp”, “Flori rosii” si “Vas cu flori”, abordand aceeasi tema a florilor prin imbinarea unor nuante de rosu, galben, verde, mov, alb, mai intense dar totusi de o anumita caldura si armonie. Totul este realizat in ulei pe panza.

Lucrarea pe care ne-o propune Radu Daranga, “Flori”,  creeaza o armonie si un echilibru prin alegerea nuantelor si prin apropierea tonala. Modul cum sunt imbinate culorile,  scoate  in evidenta frumusetea reala a florilor.

Teodor Vescu este prezent cu lucrarea “Flori”, realizata in maniera binecunoscuta a autorului, prin folosirea unor nuante calde, caracteristice in general lucrarilor sale.

Petre Chirea abordeaza galbenul in diferite nuante in combinatie cu bleu si mov realizand astfel doua lucrari statice – “Flori galbene” si “Stanjenei”. “Gradina cu pomi infloriti” este un peisaj in care artistul ne propune deasemenea  galbenul, intr-un alt spatiu si intr-o alta maniera, cu scopul de a scoate in evidenta frumusetea unui peisaj de primavera. A patra lucrare a sa, “Flori” este o natura statica,  cu flori si fructe, realizate intr-o tehnica mixta.

Binecunoscutul déjà Ammar Alnahhas, vine din Siria,  cu o abordare proprie a temei florii soarelui, in doua lucrari cu acelasi nume, amintindu-ne parca de tema atat de indragita in secolul trecut de un Vincent Van Gogh.

O alta prezenta remarcabila este Alina Manole, care, aflata la inceputul carierei se recomanda singura prin talentul si perseverenta cu care abordeaza acest domeniu exclusivist al artelor plastice. Lucrarile sale, “Floare de nufar” – tehnica mixta si “Vas cu flori” – acril pe panza – se caracterizeaza printr-o armonie si un echlibru, realizate atat prin modul de abordare a temei cat si prin repartizarea proportiilor diferite de nuante care intra in amestecul care formeaza culoarea.

Ema Paraschiv vine cu lucrarea “Florile Zebrelor!”realizata intr-o maniera impresionista putin diferita de modul de abordare al celor dinainte, dar care nu face decat sa aduca in atentie un alt mod de prezentare al aceleiasi teme.

Andreea Gheorghiu abordeaza tema expozitiei cu trei lucrari acril pe panza, “Apus de floare”, “Cherry in Blossom” si “Flori”, in care studiaza variatiile cromatice ale luminii in raport cu culoarea si forma.

Mihail Gavril, cu lucrarea “Amintiri din Giverny” ne introduce nu intr-o simpla plansa cromatologica a introducerii pauzelor cromatice reprezentate de degradeul griurilor dintre alb si negru, ci sporeste  efectul contrastului simultan, prin imprumuturile asupra lor ale complementarelor induse de culorile participante la desfasurarea lucrarii.

Andana Calinescu abordeaza tema florii de mac, in pastelurile “Mac” si “Boboc de mac” precum si o alegorie – tehnica mixta, intitulata “Femeia iluzie”. “Floarea de castan” reda prin tehnica pastelului floarea cu acelasi nume. Imbinand diferite tehnici, Andana Calinescu reuseste sa redea frumusetea si sensibilitatea florilor.

O alta tehnica, pictura pe material textil, este folosita de Carmen Craciun Bazilescu in lucrarea intitulata “Flori”. Amestecul culorilor se face gradat, cu foarte mare atentie, inca o dovada a talentului acestei specialiste in pictura pe material textil.

Catalina Busca are o alta abordare, pictura pe sticla. Lucrarile sale “Clopotei”, “Crin imperial”, “Crini imperiali”, “Flori de camp”, “Maci”, “Magnolie” sau “Palarie cu flori” pot fi incadrate cu usurinta atat la pictura cat si la arta decorativa. Un element important este si efectul luminii de care aceste lucrari pot beneficia.

Mariana Lungutescu este prezenta in expozitie cu lucrarea “Buchet intamplator”, lucrare de referinta pentru autoare, realizata in ulei pe panza.

Tot ulei pe panza sunt si lucrarile pictorului Mihai Gheorghe “Lacramioare”,”Pere verzi” si “Vaza cu flori albastre”. Folosind culori mai aprinse dar bine puse in lumina, autorul ne prezinta viziunea sa asupra florilor.

Tot o gama de culori mai puternice, contureaza lucrarile artistei plastice Niculina Carollo intitulate “Flori”, “Flori de camp” si “Gerbera”.

Lia Sturzoiu in lucrarea “Balerina Iris” ne zugraveste in culori calde o frumoasa floare de iris. Realizata in ulei pe panza, lucrarea se adauga celorlalte lucrari florale pe care artistii le-au prezentat in expozitie.

Maia Oprea, aflata la a doua participare pe simezele Galeriei de Arta Elite Prof Art, nu se dezminte, lucrarea sa intitulata “Muscari dupa ploaie” – ulei pe panza , fiind una dintre lucrarile de valoare prezente in expozitie.

Virgil Cojocaru semneaza cateva lucrari representative pentru creatia sa artistica, naturi statice formate din flori si fructe. Artistul este prezent in expozitie cu lucrarile “Flori si fructe”, “Flori si gutui” si “Vas cu flori” realizate in ulei pe panza.

Marea varietate a tehnicilor folosite, viziunea fiecaruia asupra naturii in general si a florilor in special, precum si modul diferit de a nuanta culorile,  nu fac altceva decat sa apropie artistii prezenti in expozitie, liantul principal fiind tema florilor aleasa special de Galeria de Arta Elite Prof Art, pentru a marca inca o data, daca mai era nevoie, trezirea la viata a naturii dupa o iarna lunga, prin aducerea in atentia iubitorilor de arta a acestui subiect atat de frumos, cu care natura ne incanta in fiecare an, florile.

Adrian Pandelescu

Director

Galeria de Arta Elite Prof Art     

Advertisements

One thought on “foto lucrari – 23 – EXPOZITIA “LUNA FLORILOR” – Floreasca – 05.05.2012 – 18.05.2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s