foto lucrari – 22 – EXPOZITIA “ARTA IN MINIATURI” – Sarbatori de Paste – Cotroceni – 13.04.2012 – 09.05.2012

EXPOZITIILE ORGANIZATE DE GALERIA DE ARTA ELITE PROF ART POT FI ADMIRATE SI PE NOUL SITE AL GALERIEI: http://galeriaeliteprofart.com/

“ARTA IN MINIATURI”

 

“Miniatura”-  provine din latinescul “minium”, însemnând “plumb roșu”, care era utilizat drept pigment pentru vopseaua folosită în procesul de realizare al picturilor. Ramura științifică care se ocupă de studiul miniaturilor se numește miniaturistică.

Miniatura  denumește acele picturi sau desene, executate manual, care decorau manuscrisele antice și medievale, precum și o literă ornată care împodobea titlul sau începuturile capitolelor în vechile manuscrise sau în incunabule.

Aceste motive ornamentale sau compoziții figurative erau realizate în culori de apă, pulbere de aur, etc. și se caracterizează prin compoziții cu caracter solemn, de o sinteză rece, prin tratarea figurilor după un canon antic, plin de măreție.

Definitia artei in minitura difera de la o tara la alta si depinde de de mai multi factori sociali,insa exista 3elemente  despre aceasta arta cu care toata lumea a fost de acord:

1.Cea mai universala definitie a artei in miniatura consta in faptul ca lucrarile trebuie sa fie foarte mici.Majoritatea artistilor aproba ca o lucrare de acest gen este de ajuns de mare incat sa incapa in palma, insa altii le accepta si pe cele mai mari de atat.

2.Indiferent de stilul din care face parte, fiecare lucrare este criticata la fel de aspru ca si picturile de dimensiuni normale.

  1. Opera de arta – pictura,desen,sculptura – trebuie sa fie completa si detaliata chiar si dupa ce este supusa amplificarii cu lupa.

Orbitoare în varietatea sa, arta Orientului Îndepărtat cuprinde o gamă largă, de la sculpturi colosale până la miniaturi splendide și delicate. India, China și Japonia își au propriul stil creativ, distinct.

Arta in India

Încă de la începuturile ei, arta indiană a manifestat puternice influențe religioase, reflectând o concepție care a făcut din India locul de naștere al hinduismului, jainismului și budismului. Vechii indieni trăiau un sentiment puternic față de tot ceea ce însemna viață și arta cea mai cunoscută era sculptura. Sculpturile erau, de obicei, elegante, opulente, prezentând o carnație splendidă, ce sugera o dezvoltare organică, dar care încă nu atinsese maturitatea.

Arta în China

Dintre toate culturile, cea chineză a avut cea mai îndelungată tradiție neîntreruptă. Cuceritorii nu au distrus niciodată stilul chinezesc de viață și influențele externe au vitalizat arta chineză, fără a-i distruge trăsăturile esențiale. Unele caracteristici ale artei chineze, cum ar fi înclinația pentru o gamă coloristică subtilă sau textura netedă a jadului, sunt regăsite încă din preistorie. Marea artă chineză datează însă din 1500 î.Hr., în timpul dinastiei Shang, când se afla în circulație o versiune timpurie a manuscriselor chineze și conducătorul își câștigase rolul său semidivin, de “fiu al cerului”.

Arta in Japonia

Dezvoltarea Japoniei a fost determinată de faptul că ea a fost izolată de marile civilizații, cu excepția Chinei. Încă din secolele V și VI, când ideile despre guvernare, literatură, diferitele ramuri ale artei și religia budistă au pătruns în forță în Japonia, influențele chineze au devenit foarte importante. Oricum, geniul japonez a adăugat tuturor acestor importuri propria trăsătură națională. De exemplu, în sculptura japoneză portretele au devenit curând mult mai semnificative decât erau în China.

Pictura japoneză era și ea complet diferită, deseori reprezentând scene de acțiune violente, străine tradițiilor chineze. Ascuțimea simțului artistic japonez a afectat aproape toate laturile vieții japoneze, de la fastuosul ritual al servirii ceaiului până la cel al aranjării florilor. Gustul japonezilor pentru artizanatul miniatural s-a făcut simțit chiar în articolele de zi cu zi, de exemplu în splendidele “netsuke” sculptate (mici piroane cu care se prindeau diverse obiecte de cercevele).

În pictură, japonezii au preferat culorile plate dar izbitoare și contururile ferme, pline de vitalitate. Acestea puteau fi observate pe pergamente și paravane, niște piese de mobilier, printre puținele obiecte admise în interiorul auster al căminelor japoneze. Împodobite cu frunze aurite, efectul era și mai frapant.

Arta miniaturii cunoaste  o dezvoltare considerabila in epoca romanica, reliefandu-se prin rafinamentul executiei, bogatia imaginilor, virtoazitatea stilului.

In prima jumatate a secolului al X-lea, arta miniaturii a participat din plin la miscarea de intoarcere spre izvoarele antice care, inceputa inca din epoca iconoclasta si intensificata in a doua jumatate a secolului al IX-lea, a dat nastere acelui Myriobiblion al lui Fotie, la alcatuirea marilor enciclopedii ale lui Constantin al VII-lea Porfirogenetul, precum si la copierea unor numeroase texte ale autorilor antici.

Pentru a raspunde exigentelor unor amatori rafinati, al caror numar sporea mereu, atelierele au produs manuscrise de format mic – mai ales evanghelii si culegeri de predici – impodobite cu scene minuscule, ale caror figuri sunt alungite, uneori subtiratice si plapande, desenate cu o mana rapida si precisa. Coloritul a devenit mai nuantat. Miniatura inceta sa mai fie inainte de toate o ilustratie, pentru a deveni o ornamentatie. Fiecare pagina trebuia sa contribuie la delectarea cititorului. Caligrafia eleganta, cu litere cel mai adesea de aur, isi impletea efectele cu acelea scoase din initialele cu figuri, din chenarele somptuoase si din repartitia decorativa asemenea aceleia din tabelele de concordanta, in care florile si animalele reale sau fantastice, chiar si personajele umane, insufletesc cu o viata feerica bogate motive arhitecturale sau geometrice. In coloritul intens al acestor miniaturi se releva inriurirea pe care emailurile contemporane, precum si tesaturile au exercitat-o asupra rafinamentului compozitiilor decorative.

Bizantul si-a creat astfel un stil propriu in miniatura ornamentala, foarte indepartat de modelele antice si care era mult indatorat traditiei artelor somp-tuare din Orient. Acest stil, care isi facuse aparitia inca de la inceputul secolului al XI-lea, a inflorit in anii 1040 si urmatorii, atunci cand clientela caruia i se adresa s-a instalat la putere ca urmare a triumfului nobilimii civile. El este cat se poate de bine reprezentat in Biblioteca nationala de la Paris prin Evangheliile grecesti nr. 64 si nr. 74, realizate de mesteri inzestrati cu o mare iscusinta si un gust delicat.

Arta romanica se dezvolta intre secolele XI-XIII in statele feudale ale Europei occidentale. Principalul domeniu de manifestare a acestei arte este arhitectura, cu doua mari programe: castelele fortificate si bisericile de tip bazilica. Sculptura si pictura sunt subordonate arhitecturii, avand un rol mai mult decorativ.

Arta gotica defineste activitatea artistica a unei mari parti din Europa, din secolul al XII-lea pana in secolul al XV-lea. A fost numita asa in deradere de catre oamenii Renasterii, invinuind-o de a fi distrus stilul clasic frumos si adevarat. Societatea gotica, desi feudala si ea, cunoaste dezvoltarea oraselor, aproape in intregime noi sau construite pe fundatiile celor romane. Orasele devin din ce in ce mai puternice oferind libertatea celor care paraseau domeniile nobililor si care devin aici mestesugari sau comercianti. Aici, catedrala reprezinta bogatia si mandria locuitorilor orasului.

Arhitectura gotica domina sculptura si artele decorative. Progresele tehnicii in constructie au ajutat catedrala sa-si inalte boltile pe ziduri din ce in ce mai subtiri, strapunse de ferestre din ce in ce mai mari. Bolta catedralei este sustinuta de arce ogivale sau frante, care ii permit sa se inalte ca niciodata pana acum. De asemenea catedrala gotica aduce inca un element de noutate, si anume arcurile butante sau arcuri de sustinere, care sprijina zidurile laterale ale catedralei pt ca acestea, prin subtirimea si golurile lasate de ferastre, sa nu se surpe.

Vitraliile sunt un element de marca al catedralelor gotice, care le ofera acestora un spatiu foarte intins de desfasurare. Alcatuite din parti de sticla colorata fixate int-o retea de plumb, vitraliile reprezinta motive decorative sau figuri umane care compun scene religioase; tonurile folosite sunt din ce in ce mai vii, stralucitoare. Cel mai frumos ansamblu este cel din catedrala din Chartres, unde istoria librica se desfasoara pe trei mari rozete si 125 de ferestre.

Capete încoronate și mari nobili cheltuiau sume foarte mari ca să comande cărți de rugăciuni cu miniaturi (așa numitele anluminuri), nu atât din dragoste față de cărțile frumoase, cât din dorința de a etala un anumit fast și de a-și demonstra pietatea, mai mult sau mai puțin sincera.

Pe teritoriul actualei Romanii, arta miniaturilor cunoaste o mare dezvoltare de-a lungul secolelor, avand influente pozitive dar  si negative, atat din tarile Europei de vest cat si din orient, imprumutand motive si forme din arta turca si nu numai.

Unele miniaturi sunt izvoare istorice, prezentând portrete ale unor personalități. Astfel, Tetraevanghelul realizat în anul 1473 de către călugărul Nicodim pentru Mănăstirea Humor, din porunca lui Ștefan cel Mare, este cea dintâi mare capodoperă din Moldova, în care se află și o miniatură cu cel mai bun portret al domnitorului.

Tipuri de arta in miniatura

Exista doua tipuri de arta in miniatura: picturile – sculpturile si constructiile.

Constructiile in miniatura sunt de asemenea des intalnite,reproducand cladiri faimoase sau structuri arhitecturale din orice colt al lumii.

Secretul artei in miniatura

Secretul artei in miniatura este senzatia intensa de prietenie intalnita atunci cand tii o opera de arta in palmele tale.Cand o lucrare e atat de mica,esti invitat sa o aduci putin mai aproape de ochii tai.Iti apleci putin capul si aduci mana ta mai aproape de fata.In acest moment delicat, permiti unei opere de arta sa patrunda in spatiul tau personal.Asta e o modalitate prin care ai tine doar un fluture sau un pui de pisica, intr-un mod gentil si apropiat.

Arta de dimensiuni mai mari iti permite sa treci mai departe fara sa-i dai prea multa atentie.Arta in miniatura iti capteaza atentia asemenea unei flori sau o pietricica frumoasa ratacita prin iarba, adica intr-un mod linistit si personal.Aceasta opera de arta iti cere sa vii mai aproape si sa intrii in lumea ei.

Expozitia organizata de Galeria de Arta Elite Prof Art in data de 13 aprilie 2012, cu ocazia sarbatorilor de Paste, in sediul sau din Cotroceni, expozitie intitulata “Arta in miniaturi” are un dublu scop. Pe de o parte este  modalitatea prin care Galeria de Arta Elite Prof Art intelege sa participe la marea sarbatoare crestina, iar pe de alta parte, este prima expozitie de miniaturi organizata de galerie, de la infiintare pana in prezent. Este deasemenea un prilej pentru cei ce o viziteaza, de a achizitiona lucrari de mare valoare, la preturi modice, lucrari care pot constitui un cadou deosebit pentru oricine.

Expun artisti plastici renumiti, a caror faima s-a perpetuat de-a lungul secolelor, dar si artisti contemporani, unii ajunsi la maturitate artistica si la varste inaintate, dar si tineri iesiti de curand de pe bancile facultatii.

Astfel, pe simezele galeriei pot fi admirate lucrari in creion precum “Cafenea la Curtea de Arges” sau  “La terasa” ale caror detalii amanuntite si game de culori nu au putut fi surprinse  decat de un pictor precum Rudolf Schweitzer – Cumpana ( 1886 – 1975 ).“Interior” realizata in creion negru, surprinde atmosfera incarcata de liniste, cu lumini si umbre, a unei incaperi de la inceputul secolului trecut.

“Peisaj – Italia” al Ceciliei Cutescu Storck ( 1879 – 1969 ) , ne prezinta in linii simple de creion, o imagine de mult uitata din Italia. Lucrarea de mici dimensiuni, aminteste privitorului de cea care a fost Cecilia Cutescu Storck.

Milita Patrascu ( 1892 – 1976 ) ne adduce in atentie un studiu de anatomie -“Picior”, executat in creion, care poate servi ca model pentru orice artist contemporan.

O alta lucrare, de aceasta data carbune pe hartie, “Femeie tragandu-si ciorapii” a lui Camil Ressu ( 1880 – 1962 ) intregeste panoplia marilor artisti romani prezenti in expozitie prin lucrarile lor.

Ion Isac  ( 1885 – 1950 ) realizeaza in creion o imagine inedita a unei unitati militare de la sfarsitul secolului al XIX – lea – “Bozovici – Fosta cazarma din granita”.

Iosif Rosembluth ( 1894 – 1975 ) ne propune doua lucrari de mici dimensiuni, “Cap de Femeie” si Cap de cal” realizate printr-o tehnica mixta.

Nu in ultimul rand, Stefan Constantinescu ( 1898 – 1983 ), vine cu un “Peisaj”- tehnica mixta – realizat in 1969, in care surprinde probabil o zi de odihna intr-un parc populat cu personaje aflate la plimbare.

Constantin Piliuta, ne propune, in compensatie, prin lucrarea “Ocnasi” – tus pe hartie –  un moment din viata celor certati cu legea.

Mai apropiat de zilele noastre, Emanuel Mazilu ( 1968 – ) este prezent cu o “Balerina” aranjindu-si pantofii de dans.

Petre Chirea ne aduce imagini din Balcic prin “Moschee la Balcic” sau din Bucuresti “Ploaie pe Lipscani”, “Iarna pe strada Serban Voda” sau “Pod peste Dambovita” toate realizate in ulei pe panza.

Cristian Dutulescu este prezent cu o “Natura statica” dar si un “Peisaj de iarna” realizate in ulei.

Alte doua artiste, Carmen Ungureanu si Marcela Elena Moada realizeaza lucrari in ulei sau tehnica mixta precum:” Trandafiri”, “Crizanteme”, Flori rosii”, Flori Mov” sau “The tree of life I , II si III” prima si “Beginning of a new world” sau “Zodiac”, cea de a doua.

Carmen Vaideanu  ne propune trei pasteluri “Mere Verzi”, “Ibric turcesc” sau “Orhidee” realizate in culori calde.

Maia Oprea ne incanta cu doua acuarele “Muntii Apuseni” si “Salcii” precum si cu lucrarea in ulei pe panza “Parcul Forsyth”.

Aceleasi culori calde le intalnim in lucrarile in ulei ale pictorului Cozmin Movila “Copacul”, “Flori”, “Ramura inflorita” sau “Gutuia” precum si ale tatalui, Minu Movila, “ Balcic”, Stockholm”, “Vapor” sau “Flori”.

Lucrari deosebite ne aduce Mihaela Radian in “Dimineata de vara” si “Florile de la fereastra”.

O serie de portrete de actori ne prezinta Razvan Stanciu – “Gheorghe Dinica”, Horatiu Malaiele”, “Oana Pellea” sau “Valentin Teodosiu”, realizate in acril pe panza.

Virgil Cojocaru, un colaborator permanent al galeriei ne propune de aceasta data cateva lucrari de mici dimensiuni, care imbina tehnica uleiului pe panza, cu cea a uleiului pe carton sau ulei pe calc. Lucrarile prezentate sunt: “Flori”, “Regina Ostrogotilor”, “Natura statica” sau “Liber la peste”.

Pe de alta parte, Julia Kretsch aflata pentru prima data pe simezele Galeriei de Arta Elite Prof Art imbina doua tehnici diferite ale artei, uleiul pe panza in lucrarile “Moon and sun”, “Roots” si “Passage” sau arta fotografica in “Clothes of spring” sau “Cold – warm in love”sau foarte expresivul “Thoughtful”.

Iorestina Florea vine cu o lucrare in acril pe lemn intitulata “Metamorfoza”

Constantina Dumitru si Adrian Mititelu se incadreaza in expozitie cu lucrari precum “Marina” sau “Iarna”, ambele uleiuri pe panza. Horia Nitu vine cu o lucrare deosebita, intitulata “Natura statica”

O serie de peisaje miniaturale realizate in ulei pe panza “Pe miriste” si “Toamna ruginie” sau ulei pe carton “Iarna argintie”, ne propune Mariana Lungutescu

O alta artista, Alexandra Burda vine cu lucrari de mici dimensiuni, de la 25 la 2 sau 3 centimetri patrati. Lucrarile sale, “Interior cu chitara” sau seria de “Turn”- uri sau “Portrete” ne demonstreaza talentul si perseverenta cu care artista isi realizeaza lucrarile.

Cu doua lucrari in acril pe panza, “Anotimpuri” si “Frida” se afla tot pentru prima data in galerie, artista Olga Vintaniuc.

Cu doua gravuri, “Joc” si “Sasa”, Otilia Canavra se alatura artistilor prezenti.

Petre Ghergu, artist plastic si doctorand in Istoria Artei, ne propune cateva lucrari  miniaturale, “Femeia future”, “Noi doi II” sau seria de patru lucrari intitulate“Sufletul meu”. Un merit in plus ii revine artistului Petre Ghergu pentru discursul tinut la vernisajul expozitiei si pentru colaborarea indelungata cu Galeria de Arta Elite Prof Art.

Stabilit de curand in Romania, artistul sirian Ammar Alnahhas” vine in expozitie cu o lucrare intitulata “Floarea soarelui” in care se pot distinge influente orientale.

Apropiata de natura, Doina Ionescu este prezenta cu un “Peisaj de toamna” si “Simbolul iubirii” realizate in ulei, la fel ca si Cristina Oprisenescu cu peisaje ca “Gradina botanica” “Primavara”, “Vila Giulia” si“Isolla Bella – Italia” sau lucrarile suprarealiste “Parcul fantastic Bomarzo” si “Pegas”.

Profesorul George Paul Mihail ne propune doua acuarele, “Peles I” si “Peles II” in care surpinde trasaturile unor lucrari statuare aflate in curtea Castelului Peles. Deasemenea, Elena Mihail vine cu doua pasteluri “Toamna” si “Toamna tarzie”.

Filip Mihail ne incanta cu o lucrare de gravura deosebita, “Apostol” precum si cu lucrarea intitulata “Apple”.

Tot Filip Mihail face apoi trecerea la un nou registru, icoane. Astfel, “Maica Domnului” si “Sfantul Luca” sunt doua picturi pe lemn care se incadreaza in sectiunea expozitiei dedicata sarbatorilor de Paste.

In aceeasi arie putem incadra seriile “Maica Domnului cu Pruncul” si “Potirul nesecat al Maicii Domnului”, icoane pe sticla ale  artistei Ana Chiorpec.

Tot din gama icoanelor pe sticla fac parte si icoanele “Mantuitorul”, “Sfanta Familie” si “Sfantul Ioan Botezatorul”pe care ni le propune  artista Ioana Stoila.

Andana Calinescu, vine pe simeze cu doua icoane “Maica Domnului”dar si cu doua lucrari executate in tehnica mixta, “Decorativ I” si “Decorativ II”.

Vitraliul este prezent in expozitie prin lucrarile artistului plastic Barabas Csaba “Vitraliu cu piatra de mina” si “Vitraliu cu scoica”. Acelasi autor ne prezinta o frumoasa “Amfora”.

Expert in arta decorativa, Nicolae Zambroianu ne propune o serie de miniaturi realizate din lana, sticla si metal “Beeing Idea”, “Big Bang”, “Caractere”, “Cuibul Vrajitoarelor”, “Geneza”, Omagiu K” sau “Privilegiul magilor”.

Sculptura este reprezentata cu success de Catalin Geana cu lucrari in bronz patinat de dimensiuni mai reduse “Amanta visatoare” si “Cioban” sau cu lucrarea impresionista “Despartire”. George Bilan vine cu lucrarea in marmura “Picatura”, alaturi de Gavril Nichitean cu sculpturile in lemn “Vis” si “Legamant”.

Cuprizand sub acelasi acoperis lucrari ale unor artisti atat de diferiti prin tehnica, prin atitudine si varsta, prin perioadele in care au trait si au lucrat, Galeria de Arta Elite Prof Art ofera iubitorilor de arta si nu numai, un spectru larg al creativitatii si totusi un domeniu destul de limitat, cel al miniaturilor in arta.

 

Adrian Pandelescu

Director

Galeria de Arta Elite Prof Art

 

 

Advertisements

One thought on “foto lucrari – 22 – EXPOZITIA “ARTA IN MINIATURI” – Sarbatori de Paste – Cotroceni – 13.04.2012 – 09.05.2012

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s