foto lucrari – 5 – EXPOZITIA “PROJECT HUMAN” – Cotroceni – mai 2011

EXPOZITIILE ORGANIZATE DE GALERIA DE ARTA ELITE PROF ART POT FI ADMIRATE SI PE NOUL SITE AL GALERIEI:http://galeriaeliteprofart.com/

 

“PROJECT : HUMAN”

 

Dacă majoritatea absolvenţilor de liceu care se pregătesc să dea la facultate învaţă formule matematice sau încearcă să-şi structureze în minte cât mai clar informaţiile pe care vor trebui să le aştearnă pe hârtie la examenul de admitere, pentru o mică parte dintre tineri, intrarea la facultate înseamnă talent şi multă inspiraţie. Cei care doresc să urmeze specializări precum pictura, sculptura, moda sau designul trebuie sa demonstreze inca de la inceput ca sunt facuti pentru aceasta profesie, sa dovedeasca niste trasaturi in plus fata de orice alt aspirant la orice alta facultate.

Profesia pe care si-o aleg in acest moment, presupune inspiratie, imaginatie, multa munca, mult devotament, sudoare, si foarte mult talent.

Procesul academic la Facultatea de Arte reprezinta cel mai important pol de formare si instruire in domeniul artelor. Procesul academic este astfel conceput  ca studenţii sa parcurgă treptat toate stadiile dezvoltării artistice in circumstanţele contemporane. Studiile încep prin cunoaşterea problemelor fundamentele ale artelor si continua cu cele mai complexe, particulare si specifice fiecarui department, fiecarei specializari. In paralel cu aprofundarea subiectelor fiecărei specializări studenţii au posibilitatea de a încerca si procese educaţionale alternative pentru dezvoltarea complexa a personalităţii artistice.    

Visul oricărui absolvent de Arte este să-şi deschidă un atelier în care să-şi poată pune în practică proiectele.

Artele plastice determina drumul în orice proiect uman de întruchipare a realităţii conform aspiraţiilor spirituale ale cuiva, în acelaşi timp măresc conştientizarea diversităţii si dimensiunii “frumuseţii vizuale”.

Pornind de la aceste ultime considerente, Galeria de Arta Elite Prof Art isi face o datorie de onoare din a organiza in data de 25 mai 2011 o expozitie, putem spune inedita, la care participa tineri artisti, proaspat absolventi ai Facultatii de Arte, studenti si elevi ai Liceului de Arte “Nicolae Tonitza”.

Numele expozitiei – “PROJECT : HUMAN” – se doreste a fi un accent pus pe rolul pe care artele plastice il au, asa cum am spus, in determinarea oricarui proiect uman de intruchipare a realitatii.

Traim intr-o lume in care arta a devenit “cenusareasa” societatii. O lume in care tot mai rar avem ocazia de a admira o expozitie. O lume in care galeriile de arta ale unui stat aflat inca intr-o tranzitie nesigura, dispar una cate una din motive “necunoscute”dar lesne de inteles.

Cei care acum cred ca sunt “elita societatii”considera arta ca pe ceva auxiliar, aproape inutil.

Si ca urmare, situatia de facto, dezastroasa, a acestei sublime entitati a societatii, care este arta.

Din pacate pentru ei, si spre norocul nostru, al celorlalti, “elita societatii” se inseala. Adevarata elita se afla intr-un con de umbra dar continua sa supravietuiasca. Dovada este recunoasterea care este adusa inca, destul de timid, artelor in general si artistilor in mod special.

Dovada, pentru a compensa disparitia stabilimentelor de arta ale statului, este aparitia in societate, a unei maini de oameni, care prin aportul personal financiar si prin dragostea pentru arta, au reusit sa construiasca sau sa transforme spatii vechi in galerii de arta. Este meritul unor oameni care si-au dat seama ca arta este o parte din societate, este o parte din noi, din fiecare, care nu trebuie sa dispara.

Aceasta penurie face ca spatiile de expunere existente sa fie supra agglomerate, fapt ce le face accesibile, poate asa e normal, doar artistilor de renume, a celor ajunsi la o maturitate atat ca varsta cat si ca activitate si creatie.

Poate este un lucru bun, nu stiu, dar ce facem atunci cu tinerii, ce viitor le asiguram?

Sa nu uitam ca toti am fost tineri, toti am avut aspiratii si ca niciodata nu ne-a fost indiferent un mic sprijin pentru a ajunge sa cladim ceeace ne-am propus. De aceea, trebuie sa ne gandim ca cei care vin in urma noastra au dreptul, dar si datoria, de a fi cunoscuti, de a-si dovedi lor insile dar si celorlalti, posibilitatile. Si cum poate fi facut acest lucru cel mai bine pentru un artist, decat ajutandu-l sa expuna.

Este motivul pentru care, Galeria de Arta Elite Prof Art, la sugestia unui grup de tineri artisti si studenti, a acceptat organizarea unei expozitii a tinerilor.

De mentionat si de laudat este dorinta unor personalitati ale artelor plastice cum ar fi profesorii universitari Traian Bradean si Nicolae Hilohi Racauti de a expune alaturi de cei tineri. Si nu pentru a le da o lectie de arta tinerilor, ci pentru a le da o picatura de curaj, pentru a-i convinge ca ceea ce au realizat merita atentia celor din jur.

Saloanele galeriei au fost umplute cu lucrari de picture, grafica, sculptura, tapiserie.Sunt lucrari pe care fiecare le-a facut cu multa dragoste, pasiune si talent, pentru a exprima sentimentele si starile sufletesti ale fiecaruia in parte si ale tuturor la un loc. Sunt lucrari de simtire profunda, lucrari specific fiecaruia. Unii dintre artistii prezenti au venit in expozitie chiar cu lucrari pe care urmeaza sa le prezinte la examenele de an sau la examenele de master.

Este o expozitie care reuneste sub acelasi acoperis doua generatii aflate la antipozii existentei umane . Pe de o parte profesorii universitari cu lucrari care le-au adus recunoasterea binemeritata. Pe de alta parte, tinerii artisti:

          Adina Diana Savin – Compozitie

          Andra Nenciu – Mumie, Mitologie greaca, Anatomie

          Andreea Dosinescu – In memoriam Nicolae Truta, Copilarie, Light life

          Bianca Ionita – Tattooing, Pierce, Earing

          Bogdan Gargarita – Roscata

          Caralina Stanciu – Inocenta intre noapte si zi

          Catalina Vasilescu – Bibelou

          Cosmin Matei – Dualitate

          Dragos Ciprian Stroe – Portret

          Eftimie Lavinia – Nuduri, Draperie

           Laura Soneriu – Wunsch

          Lucia Dumitrescu – Icar

          Lucia Dumitrescu – Terminus a quo, Piacere di volare, Icar

          Matei Crisan – Tudor, Eu, Alex

          Mihnea Grigore – Salvare

          Petre Ghergu – Suflet, Ctitori, Noi doi, Jane Seymour, Clovnii

          Radu Panait – Tacere, Portret de femeie, Masca

          Silvia Mihailescu – Personaje fantastice, Ingeri, Autoportret

 

Varietatea  temelor abordate este remarcabila. De la lucrari de picture si grafica, la sculptura in piatra sau marmura. De la lucrari de compozitie, la autoportrete, portret, nuduri, lucrari cu tema religioasa. De la lucrari care urmeaza a incununa perioada de studii universitare, la lucrari de examen de an – portrete, la lucrari executate in timpul orelor de anatomie. 

Bogatia de culori, forme si teme care impodobesc simezele Galeriei de Arta Elite Prof Art in aceasta perioada, aduc un suflu nou, tineresc, plin de sperante si dorinte, pe care numai cei ce pasesc pragul galeriei il pot simti. Toate lucrarile reprezinta o invitatie celor ce doresc sa intre pentru scurt timp intr-o lume noua, deosebita, pentru multi nemaivazuta.

Nu putem decat sa ne bucuram si sa fim totodata mandri ca, in CV – urile viitorilor artisti, a viitorilor mari pictori si sculptori,  care vor ajunge la o binemeritata recunoastere nationala si internationala, va figura peste ani, si expozitia “Project: Human” pe care Galeria Elite Prof Art a organizat-o in anul 2011.

Adrian Pandelescu

Director

Galeria de Arta Elite Prof Art


Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s