foto lucrari – 2 – EXPOZITIA “PRIMAVARA” – martie 2011

EXPOZITIILE ORGANIZATE DE GALERIA DE ARTA ELITE PROF ART POT FI ADMIRATE SI PE NOUL SITE AL GALERIEI:http://galeriaeliteprofart.com/

 

“PRIMAVARA”

“Iarna este în capul meu, dar primăvara eternă se află în sufletul meu.” 

 Victor Hugo

Din inclestarea frigului cu razele soarelui, a intunericului cu lumina, dupa ultimele zvarcoliri din zilele babelor, invinge viata, soarele si primavara .

Firul ierbii se infioara la gandul ca a sosit clipa sa infrunte lumina si caldura, dar incepe sa-si ridice hotarat capul din tarana pentru a imbraca natura cu aerul sperantei. Cate un petec pe zapada incearca sa se ascunda in cele mai umbrite colturi ca nu cumva o raza de soare sa-l zareasca si sa-l  transforme intr-o lacrima a cerului. Desi inca zgribulite, vrabiutele si-au dat intalnire in mesteacanul din fata casei pentru a pregati ceremonia de primire a consoartelor plecate departe.

“Este febra primaverii.

Acesta ii este numele.

Iar atunci cand te cuprinde ,

Iti doresti – nu stii de fapt ce iti doresti ,

Insa simti pur si simplu o durere in inima ,

Iar lucrul acesta ti-l doresti.”

Mark Twain

Lasa sa-ti picure in suflet inca o primavara… las-o sa-ti cuprinda obrajii si sa-ti invaluie inima; danseaza cu ea in lumina soarelui si las-o sa-ti umple bratele cu flori si iubire…

Natura dezvelita, caci soarele i-a luat plapuma grea de nea, incepe a-si broda propria vestimentatie. Cum la moda e de atata vreme culoarea verde, campul si copacii, sesul si muntele pornesc competitia pentru cea mai reusita nuanta.

La chemarea naturii raspund si artistii plastici care incep sa-si pregateasca panzele  pentru ca mai apoi sa-si bucure ochii si sufletul cu atata culoare si parfum. Privirile tuturor sunt parca mai zambitoare, chipurile mai vesele, pasii mai siguri, caci natura imprastie energia primaverii.

Moment de sarbatoare, sosirea primaverii a inspirit si Galeria de Arta Elite Prof Art care si-a deschis portile unei noi expozitii intitulata sugestiv “Primavara”. Vernisata pe data de 14 martie , după Marţişor, Babe şi Moşi, după “zăpada mieilor”, când calendaristic deja am păşit în anotimpul primăverii ne apropiem de momentul echinocţiului de primăvară , ce marchează începutul primăverii astronomice, expozitia beneficiaza de aportul unor artisti de o mare valoare artistica, spirituala si culturala.

Printre acestia, se numara profesorul Traian Bradean, Doina Moisescu, Elena Surdu Stanescu, Elena Mihail, Constantina Dumitru, Iuri Isar, Ioan Oratie, Virgil Cojocaru, Ion Iancut, George Maftei,  Alexandru Grosu, Neculai Iorga, Mircea Roman, Florentina Voichi, Dorina Padineanu.

Se spune ca fiecare femeie se aseamana unei flori delicate si parfumate de primavara, adevar ce se regaseste si pe panzele unora dintre protagonistii expozitiei. Tablouri precum “Balerina”- Horea Cucerzan, “In barca”- Arina Gheorghita  sau “Nud” – Ioan Oratie sunt doar cateva dintre lucrarile care exprima bucuria naturii renascute prin asociere cu trupul  feminin, perfect.

Prezent si in pictura  religioasa, chipul feminin aduce si aici prin asociere, bucuria renasterii naturii.

Icoana Sfintei Marii, aflata si pe simezele galeriei, nu are si nu a avut niciodata nevoie de prezentare, cel mai potrivit comentariu cu putinta fiind insăşi Biblia, şi totuşi a ajuns să fie cel mai proeminent simbol feminin in jurul căruia gravitează şi astăzi, incă, un mister care o face şi mai credibilă in ecuaţia “simplitate umana-enigmatica divinităţii”.

Expoziţia aduce  în atenţie lucrari religioase de mare valoare precum si lucrari de pictura si sculptura realizate prin tehnici diferite, de la pictură în ulei pe pânză, icoane pe lemn , sticla si piele, la sculptură în lemn ori bronz, de la acuarelă  si  gravură, la artă naivă şi sticlărie.

Tot o reprezentanta a  sexului frumos, criticul de arta Roxana Pasculescu a punctat in discursul sau inaugural, cu mult professionalism, talentul si daruirea de care dau dovada artistii prezenti precum si rolul pe care acestia il au in promovarea frumosului in arta. 

Lucrarile aflate pe simezele Galeriei Elite Prof Art au adus un suflu nou, proaspat, de innoire si trezire la viata a naturii umpland de bucurie, admiratie si bun gust sufletele iubitorilor de arta si ale publicului larg in general, care au umplut salile galeriei pe perioada cat expozitia a fost deschisa.

Bucurandu-se de aprecieri atat din partea lumii artistice cat si a presei de gen, expozitia “Primavara” s-a bucurat  de un real success.

 

Adrian Pandelescu

Director

Galeria de Arta Elite Prof Art        

   

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s